Communicatie via wachtkamerbeeldscherm reduceert aantal klachten

Gedurende de laatste jaren groeide het inzicht dat communicatie over de aan de gang zijnde behandelingen de stress bij patiënten in de wachtzaal redueert, agressie duidelijk vermindert en in het algemeen alle belanghebbenden ten goede komt.

De plaatsing van beeldschermen in de wachtkamer was dus meer dan welkom en de verwachtingen waren hoog gespannen.

In praktijk werden deze verwachtingen ruimschoots overtroffen: klachten over wachttijden verminderden zowel gevoelsmatig als meetbaar, wachtenden toonden meer begripnadat men belangrijke info kreeg over behandelingen in een shockroom, over hoge opkomst van patiënten met de ambulance via een andere ingang of over een hoge belasting van de dienst.

Indrukwekkend ook,  dat na een hardwaredefect van het beeldscherm in de wachtkamer het effect daarvan volgens het aanwezige team onmiddellijk en duidelijk merkbaar was.

 

Martin Monninger
Pflegerische Leitung
Zentrale Notaufnahme
Klinikum am Steinenberg Reutlingen